Urolog se  bavi dijagnostikom i lečenje bolesti uro genitalnih organa muškaraca i urinarnih organa kod žena. Često se pitamo kada otići kod urologa. Svako životno doba može karakterisati odredjene probleme od strane uro-genitalnih organa. Preventivni pregled muškarca se savetuje bar jednom oko 45. godine života a nakon 50. pregled jednom godišnje do kraja života.

ZNAČAJ PREVENTIVNIH PREGLEDA

Bolje sprečiti nego lečiti – izreka od koje polazi svaki ozbiljan zdravstveni sistem i ulaže puno novaca i truda u prevenciju. Isti slučaj je kod uroloških bolesti. Od onih koje su benigne – dobroćudne ponekad sa hroničnim karakterom koji kvari kvalitet života pa do malignih – zloćudnih koje treba što pre lečiti. Naravno ovde spada i edukacija pacijenata u smislu opšte zdravstvene kulture.

LABORATORIJSKI NALAZI KOJE TREBA IMATI KAD IDETE NA PREGLED UROLOGA

Kompletna krvna slika/KKS/, sedimentacija, Biohemija krvi (Urea, Kreatinin, Transaminaze, Bilirubin, Glukoza, Holesterol, Trigliceridi i dr), urin, posle 50-te godine života svakako PSA i fT PSA.

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED UROLOGA

Kod urologa je najbolje otići sa laboratorijskim nalazima i punom mokraćnom bešikom, osim ako se ne zahteva u preporuci urologa drugačije. Za punu mokraćnu bešiku najčešće je dovoljno završiti sa unosom jednog litra tečnosti/vode dva sata pre nego što je zakazan pregled urologa. Obavezno nositi svu raniju medicinsku dokumentaciju i urologa i drugih specijalista.

ŠTA PODRAZUMEVA OSNOVNI PREGLED PACIJENTA KOJI DOLAZI ZBOG TEGOBA SA MOKRENJEM

Pre sveta razgovor sa pacijentom kako bi se uverio u njegovo zdravstveno stanje, doktor će uzeti anamnezu i obaviti fizikalni pregled, koji podrazumeva pregled genitalija i rektalni pregled prostate, laboratorijske analize  kao i ultrazvučni pregled urinarnog trakta.