Reč je o pregled mokraćne cevi i bešike cevastim endoskopskim instrumetnom/rigidnim ili fleksibilnim/ kroz koji urolog gleda okom ili preko kamere.

Za ovaj pregled je potrebno da pacijent ima uradjenu urinokulturu koja ne bi trebalo da bude starija od sedam dana i da na pregled dodje sa praznom mokraćnom bešikom. Zbog odredjenog stepena invazivnosti metode pacijenti koji uzimaju stalnu antikoagulantnu ili antiagregacionu terapiju trebaju da se, preko svog interniste-kardiologa, obave odredjene pripreme. Pacijent se nalazi na ginekološkoj stolici-krevetu, leži na ledjima sa savijenim kolenim u tzv litotomskom ili ginekološkom položaju. instrument – cistoskop je sklop tankih cevi koje u sebi imaju sistem sočiva – tzv rigidni cistoskop ili je to elastičan instrument – fleksibilni cistoskop poput instrumenata za gastroskopiju ili kolonoskopiju samo malog prečnika.

Pre intervencije pacijentu se dezinfikuje ulaz u mokraćnu cev a onda preko lubrikanta – obično je neki lokalni anestetik u vidu gela koji obezboljava ali i čini glatkim mokraćnu cev, ulazi se pod kontrolom oka ili kamere lagano prateći prirodne krvine sve do mokraćne bešike. Ovim pregledom se može analizari mokraćna cev, prostata, vrat mokraćne bešike i sama mokraćna bešika.

Predstavlja jednu od najvažnijih, ambulantnih, invazivnih dijagnostičkih procedura u urologiji. Nakon ove intervencija uzima se antibiotska terapija par dana.

Procedura je lako nelagodna, ne taje dugo i nakon toga pacijent odlazi kući. Nakon intervencije može se javiti kratkotrajna prolazna sukrvica u mokraći, koja prolazi na unos tečnosti.

Uretrocistoskopija se može, po želji pacijenta, uraditi i u kratkotrajnoj analgo-sedaciji za koje vreme je pacijent opušten, pospan ili spava (sedacija) i ne oseća bol (analgezija).